Ελλείψεις σε 250 φάρμακα ευρέως φάσματος. Τι λένε φαρμακοποιοί, γιατροί και κυβέρνηση

"39 χρόνια φαρμακοποιός, πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο". Απαγορεύσεις εξαγωγών, έλεγχοι και αναστολή λειτουργίας σε φαρμακαποθήκες. Προειδοποίηση ΠΙΣ για λαίλαπα ελλείψεων το 2023.
Milos Bicanski via Getty Images

Συνεχίζονται οι σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα ευρέως φάσματος που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω της γρίπης και των ιώσεων.

Αντιβιοτικά, εισπνεόμενα, σιρόπια μέχρι και απλά παυσίπονα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων ενώ συνολικά καταγράφονται ελλείψεις σε πάνω από 250 σκευάσματα όλων των ειδών και οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν την ζήτηση.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές 260 φαρμάκων ενώ αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε για δύο φαρμακαποθήκες της Βόρειας Ελλάδας που αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους και να ελεγχθούν.

Την ίδια στιγμή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί επίσης για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων κατά το νέος έτος σε παγκόσμιο επίπεδο και εξαιτίας εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής των τελευταίων ετών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα ως συνέπεια της πανδημίας.

Τονίζει δε πως την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα “στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση“, αναφέρει ο ΠΙΣ.
Η φαρμακοποιός Σούλη Σταθοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρει: «Στεναχωριόμαστε γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρουν σιρόπι ή και αναπνευστικό για τα παιδιά τους. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε αλλά κι εμείς δεν προμηθευόμαστε την ανάλογη ποσότητα από τις φαρμακοβιομηχανίες».

«39 χρόνια είμαι φαρμακοποιός, πρώτη φορά βλέπω να γίνεται τέτοιο πράγμα», επισημαίνει η φαρμακοποιός Γεωργία Κώνστα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστρατεύουν ρομπότ, τα οποία θα αναλάβουν να παρασκευάζουν φάρμακα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί το κοινό ότι είναι επικίνδυνο να αγοράζει φάρμακα από παράνομα online φαρμακεία.

Από τον πλευρά του ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφέρει πως: «Είναι πρόβλημα στην παραγωγή τους, είναι πρόβλημα στις πρώτες ύλες, είναι πρόβλημα στα υλικά της συσκευασίας τους».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Επειδή υπάρχει μια τρομακτική έξαρση της γρίπης, οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται και όσοι δεν συμμορφώνονται θα υποστούν ποινικές κυρώσεις».

Δημοφιλή